Advies Nedersaksenlijn

Straks met trein én de Q-liner van Emmen naar Groningen!

13 december 2019

Aan: gedeputeerden Mobiliteit van Groningen, Drenthe en Overijssel.

Graag brengen wij: OV-consumentenplatform Groningen, OV-Consumentenplatform Drenthe en Rocov Overijssel, een positief advies uit over de Nedersaksenlijn. Deze spoorverbinding die Twente via Drenthe met Groningen verbindt, zoals beschreven in de eindrapportage van Movares in november 2019, wordt van harte ondersteund door ons. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar de meest oostelijke variant, alternatief B, via ter Apel.

De te verwachten investeringskosten rusten, wat ons betreft, niet enkel op de schouders van de drie direct betrokken provincies. Wij achten het reëel en redelijk dat de kosten mede gedragen wordt door enerzijds de landelijke spelers binnen het Openbaar Vervoer: ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en anderzijds door Europa: de Europese Commissie via Euregio.

Hoewel in het rapport de investeringen ten behoeve van tevens goederenvervoer niet meegenomen zijn, achten wij deze uitbreiding een extra kans om van de Nedersaksenlijn in meest brede zin, zowel financieel als topografisch, te profiteren.

Met het spoor als sturingsinstrument van sociaal economische ontwikkeling, zal de Nedersaksenlijn noordoost Nederland een ‘boost’ geven die nodig is om het tijd van krimp en ontgroening in dit gebied te keren. Geen spoor in deze, is wellicht een nog groter knelpunt in dit landsdeel. Reden des te meer om gezamenlijke in te zetten op deze verbinding.

Wij zijn van mening dat een goede samenwerking tussen de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel tot een uitbreider plan kan leiden, dat eerder genoemde landelijke en Europese ertoe kan bewegen met evenredige financiële bijdrages over de brug te komen. Te meer daar de verwachte positieve effecten van de Nedersaksenlijn, mede in samenhang met plannen in de regio aan Duitse zijde, behalve in noord oost Nederland, ook voelbaar zullen zijn in andere delen van ons land en tot verder in Europa.

Met vriendelijke groet,

H. (Herman) Horsthuis, voorzitter werkgroep Spoor

E.F.M. (Ellen) Pot, voorzitter ROCOV Overijssel

Namens: OV-Consumentenplatform Groningen, OV- Consumentenplatform Drenthe, Rocov Overijssel

Gerelateerde informatie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support