Advies over de Vervoerplan Arriva Vechtdallijnen, jaar 2020 d.d. 28 juni 2019

Geachte heer Menkveld,


Het vervoerplan over de dienstregeling van de Vechtdallijnen is op 12 junl 2019 onwangen en op 14 juni 2019 besproken een vergadering van de werkgroep Spoor. ln die vergadering is het vervoerplan door u toegelicht.

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe adviseren positief over het voornemen om in de spitsperioden (5.30 tot 8.30 en 16.30 tot 18.30) tussen Emmen en Zwolle te gaan rijden met 2 stoptreinen en 2 spitstreinen. Dit betekent dat een deel van de spitstreinen ‘s ochtends vanaf Emmen (3 stuks) rijden en ‘s middags van Zwolle naar Emmen r’tjden (3 stuks).

Daarnaast blijven ook spitstreinen rijden van Coevorden naar Zwolle en van Zwolle naar Coevorden. De stations Gramsbergen en Dalen worden in de spits deels twee keer per uur bediend. Buiten de spits blijft dit één keer per uur.

Andere “kleine” wijzigingen

Werkdagen

Vanaf 23.00 rijden de treinen vanaf Emmen naar Zwolle een uurdienst omdat het aantal reizigers richting op dat moment beperkt is. De laatste trein vertrekt om 00:18 uit Emmen en bereikt Zwolle om 01:14.

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe adviseren om de een na laatste trein uit Emmen niet te schrappen. Zij wijzen op de sterke groei van het aantal reizigers op de lijn Zwolle Emmen in de laatste jaren. Verder is een eenduidige dienstregeling met elk half uur een trein belangrijk voor de reizigers in de late avond. Bovendien gaat het niet alleen om de plaats Emmen maar ook om reizigers uit Hardenberg Ommen en Dalfsen.

Almelo – Hardenberg

Op alle dagen vertrekt de laatste trein van Almelo naar Mariënberg om z3:5o uit Almelo zodat deze trein in Mariënberg aansluiting geeft op de trein naar Hardenberg en verder naar Emmen.

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe stemmen hiermee in.

• Zondagen: extra vroegetrein van Emmen naar Zwolle.

Deze trein vertrekt om 6.41 uit Emmen en bereíkt Zwolle om 07:39. (Stopt deze trein ook in Nieuw Amsterdam? Op zaterdag is dit in de huidige dienstregeling niet het geval.)

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe stemmen hiermee in. Dan kunnen reizigers vanuit Emmen, en de andere plaatsen langs de Vechtdallijnen een uur eerder op bestemmíngen elders in Nederland {en buiten Nederland) komen. Denk ook aan Schiphol en de aansluiting op internationale treinen.

• Zondagen

Vanaf 22.00 rijden de treinen vanaf Emmen naar Zwolle een uurdienst.

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe stemmen hiermee niet in. Het gaat hier om één treinrit van 22.15 (huidige dienstregeling) uit Emmen. Zij wijzen op de sterke groei van het aantal reizigers op de lijn Zwolle – Emmen in de laatste jaren. Verder is een eenduidige dienstregeling met elk half uur een trein belangr’rjk voor de reízigers in de late avond. Bovendien gaat het niet alleen om de plaats Emmen, maar ook om de reizigers uit Hardenberg, Ommen en Dalfsen.

• Halfuurspatroon Hardenberg – Almelo

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatforrn adviseren om’s avonds langer door te rijden. ln ieder geval de trein van 18.46 doortrekken naar Almelo (eindigt nu in Mariënberg) en twee treinen toevoegen om 19.18 en 20.18 uit Almelo.

Advies Vervoerplan Arriva Vechtdallijnen, jaar 2020.

Het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe stemmen in met de voorgenomen wijzigingen. Dit geldt niet voor het schrappen van de een na laatste trein uit Emmen.

Aanvullend advies over infrastructuur

Het ROCOV Over’rjssel en het Consumentenplatform Drenthe vragen opnieuw aandacht voor een aantal knelpunten in de infrastructuur:

  • de verdubbeling tussen Emmen en Emmen-Zuid (waarom duurt dit zo lang?);
  • de treinen van Hardenberg naar Almelo in Mariënberg komen via het passeren van twee wissels langzaam rijdend aan in Mariënberg (dit kan toch sneller?).

Verder pleiten het ROCOV Overijssel en het Consumentenplatform Drenthe voor de elektrificatie van het baanvak Mariënberg – Almelo.

Download het advies

Gerelateerde informatie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support