Verklaring van Enschede

Het is de wens van de grenslandbewoners om gemakkelijk over de grens te kunnen reizen. Maar aan beide zijden van de grens draaien de ambtelijke molens niet altijd op topsnelheid. Samenwerking helpt ons op de goede weg.

DAAROM SPREKEN WE OP DIT SYMPOSIUM AF DAT

Over concessies en vergunningen

 1. Overheden over landsgrenzen heen gaan kijken bij het ontwikkelen en (laten) uitvoeren van concessies.
 2. Het niet gaat zonder bindende afspraken. Concessiehouders en opdrachtgevers aan beide zijden van de landsgrens gaan die bindende afspraken maken zodat er inderdaad sprake kan zijn van grenzeloos vervoer.
 3. Als een landsgrensoverschrijdende OV-verbinding gewenst is, dan zullen alle betrokken partijen zich inspannen om deze tot stand te brengen.
 4. Het noodzakelijk is mensen met invloed te mobiliseren en te benaderen, met name Europarlementariërs, aan beide kanten van de grens en een overlegstructuur met alle relevante spelers te organiseren.
 5. Het noodzakelijk is dat er één verantwoordelijke (mogelijk in de vorm van een samenwerkingsverband) wordt aangewezen voor het concessiebeheer, zodat er vanaf het begin één “telefoonnummer” is.

Over dienstregelingen en frequenties

 1. Grenzeloos vervoer bestaat bij de gratie van regelmaat en herkenning. Er zijn daarom heldere en goed te volgen dienstregelingen nodig voor elke vorm van openbaar vervoer over de landsgrenzen heen. Een redelijke frequentie, ook in de ochtendspits, is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.
 2. Dat in iedere Openbaar Vervoer concessie lijnen zijn opgenomen die de grenzen van het concessiegebied overschrijden.
 3. Er een verplichting in concessievoorwaarden zal worden opgenomen dat busdienstregelingen aan beide kanten van de grens bekend gemaakt worden in de dienstregelingsmedia van de concessiehouders en dat op elkaar wordt aangesloten.
 4. Het noodzakelijk is dat een goed en door de jaren heen stabiel aanbod van OV over de grenzen heen wordt aangeboden. De studenten en andere reizigers komen dan vanzelf.

Over tarieven en betalingswijze

 1. Tarieven en betalingswijze zijn aan beide zijden van de landsgrenzen gelijk. Of je nu in Ahaus bent of in Haaksbergen, je hebt de zekerheid dat je overal en altijd op dezelfde manier kunt betalen als aan de eigen kant van de grens.
 2. Het vanzelfsprekend is dat de prijs- en dienstregelingsgegevens van
  grensoverschrijdende lijnen opgenomen zijn in alle media die die gegevens publiceren aan weerszijden van de grens.
 3. Reisinformatie kan worden gevonden op elke OV-planner en dat, als er een keuze is uit meerdere verbindingen, deze dan ook direct wordt getoond.
 4. Het tariefsysteem duidelijk en begrijpelijk is en dat de prijs van de reis in alle OV- planners wordt weergegeven.
 5. Er voor elke Euregio sprake is van een en hetzelfde tarief.
 6. Het noodzakelijk is meer samenwerking tussen Nederlandse en Duitse vervoerders te eisen en dat initiatieven die aan de ene of andere kant van de grens volledig worden benut aan beide kanten van de grens (denk aan de studentenkaart; aan een regeling voor en met hogescholen).
 7. De bijdragen die overheden betalen voor een grensoverschrijdende lijn niet ten koste mogen gaan van OV elders.

Over toegankelijkheid

 1. Openbaar Vervoer, van welke soort dan ook, aan beide zijden van de grens toegankelijk is voor iedereen, met of zonder een beperking.
 2. Informatie over dat openbaar vervoer voor iedereen, met of zonder beperkingen en aan welke kant van de grens dan ook, vindbaar en te begrijpen is.
 3. Kaartjesautomaten aan de ene kant van de grens ook op de taal van de andere kant van de grens ingesteld kunnen worden (bijvoorbeeld, op dit moment hebben Duitse kaartjes verkoop automaten geen Nederlandse taalkeuze knop, echter wel allerlei andere talen).
 4. Zowel in Nederland als in Duitsland betaald kan worden met de pin en/of de OV- chipkaart.
 5. Aan beide zijden van de grens informatie over buurtbuslijnen beschikbaar komt.

Enschede, 31 oktober 2019

Gerelateerde informatie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support